Αξιοθέατα

 

Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ την οποία ίδρυσε η Αγιορείτικη Μονή Φιλόθεου. Από τις πιο όμορφες μονές της Θάσου που στην κυριολεξία κρέμεται από τα βράχια, και δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται πάνω στην θάλασσα. Στην μονή είναι φυλαγμένο ένα κομμάτι Τιμίου Ήλου, μέρους δηλ. ενός από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για την  σταύρωση του Χριστού. Η μοναδικότητα και η Χάρη αυτού του κειμηλίου έγινε αιτία μεγάλης προσέλευσης προσκυνητών

Αρχαίο θέατρο. Xτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. σε φυσική κοιλότητα, με πανοραμική θέα στην θάλασσα και αποδεικνύει το ευγενές πνεύμα των Θασιτών όσον αφορά τις τέχνες και τον πολιτισμό. Σήμερα δίδονται παραστάσεις αρχαίου δράματος στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Θάσου.

Παλατάκι. Βρίσκεται στο χωριό Λιμενάρια και είναι κτισμένο πάνω σε βραχώδη προεξοχή στη θάλασσα. Είναι διώροφο κτίριο με δύο πυργίσκους και κατασκευάστηκε το 1903 από τη γερμανική εταιρεία SPEIDEL η οποία εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία του νησιού. Σήμερα χρησιμοποιείται ως πνευματικό κέντρο.

Αρχαιολογικός χώρος του Λιμένα.
Η Θάσος έχει μια απίστευτα μεγάλη αρχαιολογική κληρονομιά είναι ιδανική για να την επισκεφθούν όσοι λατρεύουν την αρχαία ιστορία. Το πιο κατάλληλο σημείο για το ξεκίνημα είναι το παλιό λιμάνι μπροστά στο μουσείο. Ο αρχαιολογικός αυτός περίπατος μένει αξέχαστος.

Αλυκή Το νησί του Ιερού βράχου Μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Θάσου Αυτός ο κόλπος αποτελεί μια φυσική πισίνα ανάμεσα σε πεύκα, λιόδεντρα και αρχαία μνημεία.

Μεταλλεία. Τοποθεσία με μεγάλο ενδιαφέρον. Παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας σιδήρου, καμίνια μοναδικά σε όλη την Μεσόγειο, γη σκεπασμένη με μαύρο μέταλλο, υπαίθρια  έκθεση έργων τέχνης και μια πεντακάθαρη και κάτασπρη παραλία

Εκκλησία της Παναγίας. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία και βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό. Οι τοίχοι είναι χτισμένοι με μάρμαρο, από τα ερείπια των αρχαίων ναών. Μέσα θα μπορέσετε να προσκυνήσετε την εικόνα της, που χρονολογείται το1814.

Εβραιόκαστρο. Αυτή η περιοχή βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη του εμπορικού λιμανιού της αρχαίας Θάσου. Σε αυτό το ακρωτήρι, αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τη λατρεία των πατρογονικών θεών, όπως ο Δίας, η Αθηνά ,η Άρτεμη, οι Νύμφες και ο Ήφαιστος . Σε έναν μικρό βράχο βρισκόταν το άδυτο των πατρογονικών θεών που χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. Σήμερα υπάρχει ένα γραφικό παρεκκλήσι, αφιερωμένο στους Αγίους και τους Αποστόλους και υπολείμματα των αρχαίων κτιρίων. Από εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα από τα  γραφικότερα ηλιοβασιλέματα