Ιστορικά στοιχεία σχετικά με τη νήσο Θάσο

 

Από την μακρινή αρχαιότητα, περίπου στα 3000 χρόνια π.Χ., διάφορα γραπτά μνημεία μαρτυρούν ότι υπήρχε ζωή στο νησί. Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε από ευρύματα στην περιοχή Καστρί Θεολόγου και από τις απέναντι ακτές τις Μακεδονίες.

Οί πρώτες ειδήσεις που έχουμε για την Θάσο προέρχονται απο τη Μυθολογία. Σύμφωνα με τους μύθους, ο Θάσος, γιος του Βασιλιά των Φοινίκων Αγήνορα, αναζητώντας την αδερφή του Ευρώπη (που την είχε αρπάξει ο Δίας αφού μεταμορφώθηκε σε τάυρο), ήρθε και εγκαταστάθηκε στη Θάσο. Έτσι πήρε το όνομά της η ΘΑΣΟΣ που το διάτηρησε από την μακρινή αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παράλληλα με άλλα ονόματα όπως Χρυσή, Ηερίη, Ηδωνίς, Οδωνίς, Αιθρία, Ακτή της Δήμητρας.

Σίγουρο είναι ότι οι Φοίνικες ήρθαν στη Θάσο και εκμεταλλέυτηκαν τα μεταλλεία και την ξυλεία της, ιδιαίτερα στην περιοχή Κοινύρα το 1600 με 1500 π.Χ., όπως μας αναφέρει ο ιστορικός της αρχαιότητας Ηρόδοτος.

Περίπου τον 7ο αι..π.Χ. η Θάσος εποικίζεται από τους Πάριους, σύμφωνα με έναν χρησμό του Μαντείου των Δελφών. Οι Πάριοι ήρθαν στο νησί με αρχηγό τους τον Τελεσικλή και τον γιό του Αρχίλοχο, μεγάλο ποιητή της αρχαιότητας που σήμερα διδάσκεται στα Ελληνικά σχολεία.

Από την περίοδο αυτή αρχίζει να δημιουργείτε ένα ισχυρό ΘΑΣΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Ένα κράτος που θα δημιουργήσει αποικίες στις απέναντι ακτές της Μακεδονίας, που θα οχυρώσει την πρωτεύουσα του Θάσο και θα ανπτυχθεί σαν ισχυρή ναυτική δύναμη. Η Αθήνα και η Σπάρτη ήθελαν να την έχουν ύπο την επιρροή τους. Με πολέμους το κατόρθωσαν, πότε η μια, πότε η άλλη. Γιατί όποιος εξουσίαζε τη Θάσο είχε πολλά οφέλη, τόσο από το νησί όσο και από τις αποικίες του στις απέναντι ακτές. Την περίοδο αυτή (5ος π.Χ. αι.), η Θάσος ανέπτυξε ένα σπουδαίο πολιτισμό που πολλά στοιχεία του διασώζονται μέχρι σήμερα. Αναπτύχθηκε η τέχνη της Γλυπτικής, της Αρχιτεκτονικής, του Θεάτρου. Στον αθλητισμό η Θάσος ανέδειξε τον μεγάλο Ολυμπιονίκη Θεαγένη. Ακόμη σώζονται τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στην περιοχή της Αλυκής και της θυμωνιάς. Ειναι η περίοδος κατά την οποία η Θάσος είχε πλυθησμό 150.000 κατοίκους, με ισχυρά τείχη και οχειρωμένο λιμάνι στην πρωτέυουσα, με Βουλή, Πρυτανείο, Αγορά, Θέατρο, Ωδείο κλπ.

Η παρακμή της Θάσου άρχισε από την περίοδο των Περσικών πολέμων (492 π.Χ.), ενώ το 340 π.Χ. υποτάχθηκε στον βασιλιά της Μακεδονίας Φιλιππο Β'. Στη συνέχεια πέρασε στην κυριαρχία της Ρωμαικής αυτοκρατορίας μέχρι το 330 μ.Χ., ενώ μετά ανήκει στη Βυζαντινή αυτοκρατορία.

Η πειρατία ήταν μεγάλο πρόβλημα για το νησί. Από τον 7ο αιώνα έγινε εντονότερη και οι κάτοικοι κτίζουν νέα χωριά στα ορεινά.

Το 1353 μ.Χ. καταλαμβάνει το νησί ο Γενουάτης Φραντσίσκο Γκατιλούζι, που η οικογένεια του το κρατά μέχρι το 1455, οπότε αρχίζει η κατοχή του από τους Τούρκους.

Το 1813 η Θάσος παραχωρήθηκε από τον Σουλτάνο στο Βεζύρη της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή. Αυτός, ο μετέπειτα ιδρυτής της βασιλικής Δυναστείας της Αιγύπτου, γεννήθηκε στην Καβάλα και μεγάλωσε κοντά στην οικογένεια Θεοδωρούδη Καραπαναγιώτη στο Ραχώνι, Θάσου. Ο Μεχμέτ Αλή, από ευγνωμοσύνη, απάλλαξε τη Θάσο από κάθε φόρο. Παρ'όλα αυτά, το 1821 οι Θάσιοι επαναστάτησαν με αρχηγό τους τον οπλαρχηγό Χατζηγιώργη από το Θεολόγο, αλλά χωρίς επιτυχία.

Το 1902 η επιβολή νέων φόρων φέρνει αναταραχές, με αποτέλεσμα να τερματίσει η Αιγυπτιακή κατοχή του νησιού και να επανέλθει η τουρκική κυριαρχία που θα κρατήσει μέχρι το 1912.

Από τότε η Θάσος είναι ελέυθερη...